Alle energierekeningen en inkoop ten spijt, zijn personeelskosten toch het vaakst de molensteen om de nek van een bedrijf. Niet in de laatste plaats omdat ieder bedrijf met medewerkers wel eens te maken krijgt met personeel dat niet goed functioneert of langdurig ziek wordt. Ondertussen blijf je gewoon doorbetalen, terwijl je er weinig voor terugkrijgt. Daarom kan het nooit kwaad om eens te kijken in hoeverre alle kosten die je maakt voor werknemers in loondienst eigenlijk noodzakelijk zijn. Wij geven zes manieren om te besparen op personeelskosten.
Op projectbasis werken
Bij het in dienst nemen van medewerkers komt een hoop kijken. Als werkgever heb je een hoop verplichtingen die vooral financieel zwaar wegen. Daarom denk je wel twee keer na voordat je iemand aanneemt en al helemaal bij het uitdelen van contracten voor onbepaalde tijd. Maar wanneer er extra mankracht nodig is, kun je ook overwegen of je er een baan op projectbasis van kunt maken, waar een duidelijk en rechtsgeldig einde aan zit. Zo zit je niet langer aan een medewerker vast dan nodig en kun je toch die extra mankracht in huis halen wanneer deze nodig is.
Werken met zzp’ers
Een alternatief voor het mensen in dienst nemen op projectbasis, is het werken met zzp’ers die hun diensten uitlenen aan jou. Wanneer je werk hebt, kun je dit aan hen uitbesteden, maar wanneer je géén werk hebt, heb je ook geen verplichtingen ten opzichte van hen. Ook bespaar je op de wettelijke kosten die je moet maken voor een medewerker in loondienst en hoef je niet bij te dragen aan pensioenopbouw. In feite doe je niet meer dan inkoop, waarbij je de BTW die over de diensten geheven wordt kunt terugvragen.

Automatiseren
Heb je veel medewerkers die in productie werken, dan kun je je afvragen of je de processen in kwestie (verder) kunt automatiseren. Veel is immers mogelijk tegenwoordig. Wanneer je een bedrijf in de machinebouw benadert, zal je vaak zien dat het heel goed mogelijk is om machines te laten bouwen die precies afgestemd zijn op jouw productieproces en de beschikbare ruimte. Natuurlijk vergt het in eerste instantie een flinke investering, dus dit is vooral een besparingsmogelijkheid voor de lange termijn. Zeker als je gedegen plannen hebt voor de toekomst van je bedrijf en er sprake is van een constante groei, kan automatiseren van je productieproces een investering zijn die zichzelf terugbetaalt. Uiteindelijk heb je dan machines die weliswaar onderhoud en op z’n tijd vervanging nodig hebben, maar je hebt aanzienlijk minder te maken met werknemers die ondermaats presteren of langdurig ziek worden.
Werken met uitzendkrachten
Een ander alternatief voor tijdelijke mankracht zonder zware verplichtingen aan te gaan, is de inzet van uitzendkrachten. Niet dat dit per se heel goedkoop is, want naast dat de werknemer in kwestie loon ontvangt, wil het uitzendbureau er natuurlijk ook op verdienen. Maar dit biedt wel de mogelijkheid om echt enkel voor de uren dat ze nodig zijn extra medewerkers binnen te halen. Bevalt een uitzendkracht niet, dan kun je deze ook terugsturen naar het uitzendbureau en om een nieuwe medewerker vragen die dan hopelijk wel aansluit bij jouw wensen. Dit is tevens een goede manier om vooral goedkope jonge krachten te vinden die fysiek goed zijn maar relatief weinig hoeven te verdienen.
Gebruikmaken van subsidieregelingen
Er bestaan ook subsidieregelingen voor het dienst nemen van uitkeringsgerechtigde jongeren, ouderen en arbeidsgehandicapten. De subsidie hiervoor kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Trek je dit af van de loonkosten, dan levert dat een mooie besparing op. Natuurlijk moet je dan wel werk hebben waarvoor deze mensen passend zijn en vice versa. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, omdat er allerlei voorwaarden kleven aan dit soort subsidieregelingen. Bijvoorbeeld bij het aannemen van arbeidsgehandicapten, want dan moet je verplicht je personeelsbeleid daarop afstemmen. Lees je dus eerst goed in of laat je adviseren.
Payrolling
Je kunt ook gebruik maken van payrolling. Dit houdt in dat je de juridische activiteiten uitbesteedt. De werknemer komt dan niet op jouw loonlijst te staan, maar is in dienst van een payrollbedrijf. Hiermee kun je een stuk flexibeler met je personeelsbestand omgaan. Ook hoef je de werknemer die geen contract voor onbepaalde tijd aan te bieden nadat deze al drie tijdelijke contracten heeft gehand. Daarnaast betaal je de werknemer alleen voor daadwerkelijk gemaakte uren waarom je hem of haar nodig had. Een personeelslid dat via payroll werkt, kost geen geld als deze ziek is of ontslagen wordt. Deze kosten koop je namelijk af. Ook de personeelsadministratie hoef je niet zelf te doen.