Meer thuiswerken, meer uren maken en goede arbeidsomstandigheden. Dat zijn, in een zin, de vijf grootste trends in duurzaam werken momenteel. Tenminste, volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.
TNO Arbeid zette tien trends op het gebied van arbeid op een rij. Het onderzoeksinstituut gebruikte hiervoor cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die sinds 2005 elk jaar wordt gehouden. Voor dit onderzoek, een samenwerking van TNO, het CBS en het ministerie van Sociale Zaken, worden ruim 22.000 werknemers uit verschillende en beroepen ondervraagd.
1. Medewerkers willen meer uren maken?
Sinds 2012 werken Nederlanders elk jaar wat minder dan ze zouden willen. De gemiddelde contractomvang daalde van zo’n 31,8 uur per week in 2007 naar 29,7 uur in 2013. De gemiddelde wens wat betreft het aantal uren in de week steeg echter vanaf 2011 tot 30,7 uur.
2. Trouw aan de baas?.
Een andere baan nemen was voor veel werkenden de afgelopen jaren geen optie. Dat gingen ze dan ook meer uit hun hoofd zetten, zo blijkt uit de cijfers. Sinds 2007 daalde het aantal Nederlanders dat nadacht over een andere baan van 51 procent naar 45 procent. Dus gaan ook steeds minder mensen op zoek naar ander werk. In 2007 zette 26 procent die stap, in 2013 deed slechts 23 procent dat.
3. Meer zorgen om baanbehoud?
We denken niet meer over een overstap, we vragen ons eerder af of we de baan die we hebben wel kunnen houden. Waar in 2010 slechts 22 procent vreesde voor zijn baan, was dat in 2013 opgelopen tot 34 procent. Ook denken meer werknemers na een reorganisatie dat ze moeilijker aan een nieuwe baan komen.
4. Minder arbeidsongevallen
Werkgevers blijken hun arbeidsomstandigheden langzaam te verbeteren, want het aantal arbeidsongevallen met letsel en verzuim neemt voorzichtig af. Van 3,3 procent in 2005 naar 2,7 in 2013. Met name in de sectoren handel, vervoer en opslag en horeca namen het aantal ongelukken af.
5. Meer thuiswerken?
Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren gaan werken vanuit huis. De financiële sector spant hierbij de kroon. In deze sector, waar gemiddeld genomen al veel wordt thuis gewerkt verdubbelde de hoeveelheid medewerkers die minstens een uur per week thuis werkt.