Een veilige werkomgeving is belangrijk om werknemers gezond en gelukkig te houden, en risico’s zoveel mogelijk te beperken. Maar wat zijn de belangrijkste kenmerken van een veilige werkomgeving en waar moet je op letten? We geven je graag een aantal praktische tips.
1. Kijk naar de sector
Iedere sector vraagt om andere handelingen wanneer het om werkveiligheid gaat. In de bouwsector ligt de focus bijvoorbeeld op fysieke bescherming middels veilige hoogwerkers en goede werkschoenen met stalen neus. Op kantoor ligt de focus van de veiligheid weer op andere punten, zoals de gladheid van de vloeren en de veiligheid van elektrische apparatuur. Welke stappen je moet nemen om een veilige werkomgeving te creëren, hangt helemaal af van de sector waar je jezelf in bevindt.
2. Betrokkenheid van het management
Het management van de organisatie moet op alle fronten betrokken zijn wanneer het om de veiligheid gaat. Niet alleen bij het bedenken van procedures en het opmaken van beleid, maar ook het controleren van deze zaken. De daadwerkelijke veiligheid staat of valt bij de betrokkenheid van het management of uitvoerende functies van A tot Z.
3. Zorg voor open communicatie
Maak het voor iedereen mogelijk om onveilige situaties direct bespreekbaar te maken. Met elkaar, maar ook met het management. Een meldingssysteem kan hier een goed voorbeeld van zijn, maar ook maandelijkse vergaderingen of een directe open-lijns communicatie met de verantwoordelijke op het gebied van veiligheid. Zorg dat iedereen elkaar ook aan kan spreken op mogelijk onveilig gedrag of het niet volgen van de regels. Iedereen draagt een stukje verantwoordelijkheid in het stimuleren van een veilige werkomgeving en zou elkander hier dan ook zonder problemen op aan moeten kunnen spreken.
4. Breng een procedure in leven
Wat gebeurt er als er een onveilige situatie gezien en gerapporteerd wordt? Welke procedure wordt er gevolgd? Leg de focus op de ontwikkeling van de juiste procedures zodat een mogelijk onveilige situatie direct aangepakt kan worden. Snel handelen kan klachten, problemen en zelfs ongelukken voorkomen!
5. Probeer iedereen te betrekken
Alleen het volgen van regels zorgt niet voor een gevoel van eigen verantwoording met betrekking tot de veiligheid. Zorg er liever voor dat iedereen in het bedrijf betrokken wordt bij het maken van deze regels, het volgen van procedures en het creëren van een veilige werkomgeving. Geef medewerkers de mogelijkheid hun ideeën te delen, maak meldkanalen zichtbaar en laagdrempelig en heb regelmatig besprekingen waar veiligheid een van de centrale gespreksonderwerpen is.