Of je nu moet presenteren voor een belangrijke klant of voor het management: je wilt altijd dat jouw presentatie van hoge kwaliteit is. Je moet er niet aan denken stamelend voor een groep te staan, of technische problemen te ervaren tijdens je presentatie. Hoewel iedereen fouten maakt, wil jij natuurlijk dat je presentatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips om een presentatie te geven die écht indruk maakt.
1. Spraakmakende inhoud
Als je een goede presentatie wilt geven, is het – vanzelfsprekend – heel belangrijk dat de inhoud van je presentatie klopt en je het juiste vertelt. Zorg ervoor dat goed inzichtelijk hebt wat het doel van je presentatie is, wat de doelgroep en het kennisniveau van de doelgroep is en in welke setting je de presentatie gaat geven. Zorg er daarnaast voor dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt gaan vertellen en wat de structuur van de presentatie wordt. Je hoeft de presentatie zeker niet woord voor woord te kennen, integendeel, maar zorg er wel voor dat je per onderdeel weet wat je sowieso wilt vertellen.
2. Zelfverzekerdheid en overtuiging
Misschien wel het moeilijkste punt: zorg ervoor dat je zelfverzekerd bent en je de presentatie vol overtuiging geeft. Het is belangrijk om uit te stralen dat je weet waar je het over hebt en expert bent in dit vakgebied. Als je niet niet uitstraalt, zal een presentatie nooit optimaal resultaat opleveren, hoe goed de inhoud ook is. Als je van jezelf weet dat je dit niet je sterkste punt is, kun je overwegen een cursus te volgen. Er zijn heel veel cursussen en workshops waarmee je je presentatietechnieken kunt verbeteren.
3. Goede techniek
Natuurlijk is het ook belangrijk dat de techniek meewerkt. Het is daarom aan te raden om ruim van tevoren aanwezig te zijn op de locatie en uit te vogelen hoe de techniek werkt. Kijk bijvoorbeeld of er installatie beamers aanwezig zijn, of dat je een andere projectietechniek zult moeten gebruiken. Controleer ook of je te maken hebt met een handmatig of elektrisch projectiescherm en rol deze vast uit. Zet je presentatie klaar en loop er zelf een keertje doorheen. Zo kun je deels voorkomen dat de techniek straks niet meewerkt.
4. Mooie vormgeving
Naast dat de inhoud van je presentatie belangrijk is, speelt ook de vormgeving een grote rol. Controleer of jouw organisatie een template heeft om de presentatie in te gieten, of dat je de presentatie zelf moet ontwerpen. Je kunt kiezen voor een PowerPoint presentatie, maar er zijn ook een aantal andere leuke programma’s waarmee je het publiek misschien wat meer verrast. Kies bijvoorbeeld eens voor Prezi!
5. Ruimte voor feedback
En als laatste, heel belangrijk: zorg ervoor dat het publiek de ruimte krijgt om feedback te geven en vragen te stellen. Een presentatie is geen éénrichtingsverkeer; interactie is gewoon een must. Bepaal van tevoren of het publiek aan het eind van de presentatie of ook tussendoor vragen kan stellen en geef dit ook aan. Je zult zien dat dit wordt gewaardeerd!
We wensen je veel succes met jouw presentatie!