Ondernemen is risico’s nemen. Dat wil niet zeggen dat die risico’s onverantwoordelijk moeten zijn. Je wilt immers het bedrijf dat je opgebouwd hebt niet verkwanselen door de verkeerde keuzes te maken. Een deel van het ondernemen is ervoor zorgen dat je bedrijf financieel gezond en stabiel wordt. We geven vijf tips voor een financieel gezonde onderneming.
Ken je financiële ruimte
Het is cruciaal om als ondernemer te weten hoe je bedrijf ervoor staat. Je financiën geven daar inzicht in, maar dan moet je ze wel kunnen analyseren. Of je je boekhouding nu uitbesteedt of binnenboord houdt, het is belangrijk om te handelen op basis van de cijfers. Geef geen geld uit als je je het niet kunt veroorloven. Zie je toch kansen voor een waardevolle investering? Overweeg dan een zakelijke lening, zodat je de kosten kunt spreiden over een langere periode.
Zorg voor een financiële buffer
Met een bewustzijn van je financiële ruimte ontstaat wellicht ook het besef dat het opbouwen van een bepaalde financiële buffer zeer wenselijk is om de financiële stabiliteit van je bedrijf te kunnen garanderen. Het is immers niet de bedoeling dat je bij de eerste de beste tegenslag meteen ernstig in de financiële problemen komt. Zorg dus voor je eigen vangnet door spaarzaam en weloverwogen met het vermogen van je bedrijf om te gaan.
Klantenspreiding
Als je (grotendeels) afhankelijk bent van één klant, kun je je bedrijf eigenlijk niet financieel gezond noemen. Hoewel het lekker overzichtelijk is, kleven er nogal grote risico’s aan. Als deze klant de stekker uit de samenwerking trekt of failliet gaat, heb je immers een groot probleem. Investeer daarom in klantenspreiding om ervoor te zorgen dat je meerdere ijzers in het vuur hebt om te voorkomen dat je te veel afhankelijk bent van één partij.
Niet blijven stilstaan

Succes is niet een constante staat waar het bedrijven aangaat. Het is iets dat je moet bereiken, maar daarna ook moet proberen vast te houden. Dat laatste lukt niet als je stil blijft staan op het moment dat je succes hebt bereikt. Blijf investeren in kwaliteit, innovatie en het bereiken van je doelgroep om ervoor te zorgen dat je geen oud nieuws wordt. Heb je meer financiële ruimte nodig om dit gedurende een langere periode te doen, overweeg dan een zakelijk krediet van Floryn.
Probeer ziekteverzuim te voorkomen
Ziekteverzuim is een steen om de nek voor een bedrijf. Betalen voor medewerkers die niet komen werken is geen constructieve besteding van geld, maar tegelijkertijd is het onderdeel van het ondernemersrisico als je mensen in dienst neemt. Daarom is het belangrijk dat je als bedrijf je best doet om de kans op ziekteverzuim te verlagen. Hiervoor kun je investeren in de vitaliteit van je medewerkers. Van een fietsplan tot het aanbieden van een gezonde lunch, alles wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je medewerkers gezonder leven telt.
De financiële kant van ondernemen is voor veel ondernemers nu niet direct hun passie. Als ondernemer wil je doen waar je goed bent: je vak uitoefenen. Toch is het van groot belang om op de hoogte te zijn en blijven van de financiële situatie van je bedrijf en te handelen vanuit realistische mogelijkheden. Zorg dat je bedrijf financieel gezond blijft, zodat jij én je medewerkers er nog lang plezier van kunnen hebben.
Dit artikel betreft een samenwerking met Floryn.