Je begint je eigen bedrijf of lanceert een geweldig nieuw product; een moment waarop het kiezen van een sterke merknaam ontzettend belangrijk is. Wanneer je een goede merknaam gevonden hebt, wil je natuurlijk zeker zijn dat een andere partij deze naam niet kan gebruiken. Je kunt dit voorkomen door je merk te registreren. Niet alleen weet je zo zeker dat jouw gekozen merknaam nog niet in gebruik is, maar je weet ook direct dat een andere partij deze niet kan gebruiken! Maar waar moet je op letten bij het registreren van je merk? We geven je een aantal praktische tips.
1. Kies geen beschrijvende merknaam
Je merknaam registreren vraagt om best wat denkwerk. Wanneer je een merknaam met te weinig onderscheidend vermogen kiest, is het erg moeilijk om deze te beschermen. In dit geval is het onmogelijk om hier alleenrecht op te krijgen, en kunnen concurrenten een soortgelijke merknaam gewoon gebruiken. Daarnaast is een beschrijvende merknaam ook online lastiger te positioneren.
2. Haak niet aan bij namen van bestaande bedrijven
Om alleenrecht op je merknaam te kunnen krijgen moet je er zeker van zijn dat andere bestaande bedrijven geen vergelijkbare merknaam hanteren. Zorg er dus voor het onderscheidende vermogen voor dat jouw merknaam niet op dat van een concurrent lijkt. Zo voorkom je verwarring bij je doelgroep, en verkrijg je makkelijker het alleenrecht.

3. Check of je naam onderscheidend genoeg is om niet geweigerd te worden
Het onderscheidende vermogen wat we eerder al kort vermelden is ontzettend belangrijk. Is jouw merknaam namelijk niet onderscheidend genoeg, dan is hier geen alleenrecht op te verkrijgen. Kies liever voor een merknaam die wat afwijkt van jouw product of dienst. Zo heeft de naam Apple niets met elektronica te maken, maar is deze wel ontzettend onderscheidend!
4. Controleer of je merknaam beschikbaar is
Je kunt online je merknaam checken om zeker te zijn dat deze niet in een vergelijkbare variant door concurrenten gebruikt wordt. Ontzettend belangrijk om te doen natuurlijk; mocht er ooit een ander merk met een soortgelijke naam een klacht indienen, is de kans groot dat jij jouw naam op moet geven. Check je merknaam dus voor registratie zodat je op een later moment niet ineens al je marketingmaterialen opnieuw vorm moet geven.
5. Merk registreren
Wanneer je alle stappen doorlopen hebt is het tijd om je merk te registreren. Je kunt dit makkelijk online bij een speciaal merkenbureau doen, en direct aan de slag met het ontwerpen van de marketingmaterialen van jouw nieuwe bedrijf!